Leverbaar binnen 48 uur
Vanaf 50,- gratis verzending
Wij leveren kwaliteit
Eigen ontwerp
Leverbaar binnen 48 uur
Vanaf 50,- gratis verzending
Wij leveren kwaliteit
Leverbaar binnen 48 uur

Mondkapjesplicht

Sinds 1 december 2020 geldt de mondkapjesplicht in Nederland, maar hoe werkt het nou precies? Wij geven jou alle noodzakelijke informatie op deze pagina!

Wanneer draag ik een mondkapje?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje sinds 1 december verplicht. Deze regeling geldt voor alle overdekte ruimten, in het onderwijs (op basisscholen na), het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Voor contactberoepen geldt de regeling voor de klant én de professional. Wanneer je een vaste zitplaats hebt in een publieke ruimte, zoals in de bioscoop, mag je het mondmasker afzetten. Maar ga je daarna naar het toilet of verlaat je de zaal? Dan ben je verplicht om hem weer op te zetten. De mondkapjesplicht geldt voor personen vanaf 13 jaar en ouder. Wie de regeling niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Bezoekers wijzen op de mondkapjesplicht

Als het goed is verandert er voor veel mensen weinig. Sinds 30 september gold namelijk al het dringende advies om een mondkapje te dragen. Maar hoe geef je deze wet makkelijk door aan je bezoekers of gasten? Je wil liever geen mensen weigeren in je winkel of omgeving, maar ze moeten natuurlijk wel een mondkapje dragen. Met de stickers van DeJuisteAfstand wijs je bezoekers heel makkelijk op deze coronawet. 

Mondkapje verplicht sticker Face mask required sticker Mondkapje verplicht

Welke mondkapjes moet ik dragen?

Het kabinet adviseert om mondkapjes te dragen die voor niet-medisch gebruik zijn. Wanneer je in de zorg, hetzij tandzorg en ziekenhuizen, werkzaam bent, draag je uiteraard wel een medisch mondneusmasker. Mondkapjes van DeJuisteAfstand hebben een perfecte pasvorm en kunnen voorzien worden van een eigen logo of print. De stof van deze mondmaskers is stretch en soepel, dit maakt het draagcomfort van het masker optimaal. Je draagt deze wanneer je naar de winkel gaat of een andere openbare ruimte betreed. Een spatscherm of sjaal is géén alternatief, doordat de mond en de neus niet volledig bedekt zijn. 

Mondkapje Mondkapje eigen design Mondkapje

Uitzonderingen

In een aantal gevallen bestaat er een uitzondering op deze wet. Wanneer mensen vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, geldt de regeling niet. Tijdens het sporten, acteren, muziek maken of het geven van interviews op radio en televisie geldt de regeling ook niet. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst is het dragen ook niet verplicht. 

De coronawet geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na deze periode bepaalt het kabinet of de regeling wordt verlengd of niet.